תרמיקה - מסתובבת?
תוכן עניינים
דיון: תרמיקה - מסתובבת? (דצמבר 2001)[עריכה]
דיון ששוחזר מפורום בטיחות ואוויראות של רוני לזר:
נושא: טרמיקה מסתובבת או לא?[עריכה]
תאריך: 05/12/2001
מאת: איתמר
לגבי השאלה אם טרמיקות מסתובבות או לא, חוק קוריוליס, וכל היתר:
בלי להכנס יותר מידי לתאוריות, חוק קוריוליס אחראי על זה שהמים יורדים באמבטיה בסבוב נגד כיוון השעון בחצי הכדור הצפוני, ועם כיוון השעון בג'והנסבורג (ותאמינו לי: בדקתי את זה בג'והנסבורג, ואני מודיע לכם שקוריוליס הזקן היה מתהפך בקברו: זה לא תמיד עובד שמה....!).
שקע ברומטרי עובד אותו דבר, ובכדור הצפוני השקעים מסתובבים תמיד נגד כיוון השעון.
אימת הסמרטפים, ה-Dust Devil המפורסם, אותו טורנדו קטן אך אלים אשר מרים אבק והורג סמרטפאים, גם הוא מסתובב נגד השעון. ו-Dust Devil זה בעצם ההתחלה של סוג מסוים של טרמיקה.
ברור שטרמיקה שמקורה ב-Dust Devil ממשיכה להסתובב גם מעל עמוד האבק. השאלה היא האם כל טרמיקה מסתובבת? התשובה אינה חד משמעית. יש כאלה, כמו אלכס לאו, טייס הניסוי של עפקו, שחושבים שכל טרמיקה מסתובבת: נגד הכיוון אצלנו, ועם כיוון השעון בג'והנסבורג. אם אלכס צודק, צריך שיהיו לזה השלכות על הדרך בה אנחנו טסים:
דיברנו כבר כאן בפורום על כך שהשאיפה שלנו היא להסתובב בטרמיקה עם כמה שפחות הטיה, כדי להפנות את וקטור העילו של הכנף כמה שיותר בניצב כלפי מעלה. דברנו על הדוגמא של האופניים, אשר ככל שהם נוסעים יותר לאט, הם יבצעו את אותה הפניה בפחות הטיה. ולכן הסקנו את המסקנה שבכדי שנטוס אנחנו בסמרטף בהטיה קטנה, עלינו לטוס לאט, ומדובר במהירות האינרציאלית, מהירותנו יחסית לקרקע.
אם אכן הטרמיקות מסתובבות, בכדי לטוס לאט השאיפה שלנו צריכה להיות לטוס נגד כיוון הסיבוב של הטרמיקה - בפניה עם כיוון השעון. דוגמא תאורטית תהיה טרמיקה שמסתובבת ב-30 קמ"ש, שבה סמרטף טס נגד כיוון הסיבוב במהירות קרקעית אפס. הוא יוכל לטוס ככה ללא כל הטיה, ולנצל את כל וקטור העילוי. מאידך ברור, שמי שיטוס עם כיוון הסיבוב של הטרמיקה, יטוס במהירות קרקעית של 60 קמ"ש, ויצטרך לטוס בהטיה גדולה מאוד כדי לשמור על אותו מעגל, וברור שווקטור העילוי ייהרס כפונקציה של קוסינוס ההטיה.
אין ספק שאם אכן טרמיקות היו מסתובבות, כך היינו צריכים לטוס. אנחנו, וכל שאר רוכבי הטרמיקות, קרי, הצפורים: היה עלינו להסתובב נגד כיוון הטרמיקה, תמיד פניה עם כיוון השעון.
אלא שלדעתי זה לא עובד ככה. צפרים מסתובבות באותה טרמיקה פעם ימינה ופעם שמאלה, וגם אנחנו איננו רואים כל שינוי במהירות הקרקע ב-GPS, שינויים בהטיה, או שינוי בשיעור הנסיקה, בין פניה עם הטרמיקה נגד כיוון השעון, או נגד הטרמיקה, עם כיוון השעון.
בנוסף: ענני קומולוס יושבים על טרמיקות. אם הטרמיקה הייתה מסתובבת - גם הענן היה צריך להסתובב. אבל הוא לא.
ועכשיו אני מגיע לשקיות ניילון, שלף, ויתר הדברים שאנחנו רואים בטרמיקה. קשה להסיק מסקנות מתצפיות בזמן טיסה כי התנועה העצמית שלנו מטעה. אבל קורה שאנחנו עומדים בעמדה, ורואים טרמיקה (מתים להמריא ולהכנס אליה אבל לא יכולים כי אין רוח בעמדה) מול העמדה, עם שקיות ניילון, שלף ועלים. בכל הטרמיקות האלה אף פעם לא ראיתי תנועה לולינית או סיבובית.
לכן, זו דעתי ויתכן ואני טועה, אבל מהנסיון שלי אני אומר כמעט בודאות, שחוץ מאשר טרמיקות של Dust Devil, כל היתר לדעתי אינן מסתובבות.
איתמר
תגובה: קוריוליס[עריכה]
תאריך: 05/12/2001 23:53:39
מאת: אייל כוכבי
שלום לאיתמר ולכולם.
לא נכון יהיה להתווכח עם הניסיון, אבל חשוב לדייק בעובדות הפיסיקליות.
חוק קוריולס, שהנו סוג של תאוצה מדומה שקיימת במערכות מסתובבות, מתקיים בכל מקום על פני כדור הארץ.
כמו שגרויטציה קיימת בכל מקום ע"פ הכדור, ואינינו טוענים שנעלמה באזור המצנח, רק בגלל שאנו טסים ולא נופלים במהירות המתוכננת.
כמו שכולנו יודעים, מה שקובע בסופו של דבר הנו סכום הכוחות שפועל על הגוף המסוים. כמו במצנח, כך גם במים בכיור או בטרמיקה, צריך לחשוב על סכום הכוחות.
תאוצת קוריוליס הנה יחסית למהירות האנכית, ולכן תגבר בטרמיקה שעולה מהר יותר. אולם, כדי לסובב את האויר יש להתגבר על החיכוך בין שכבות האויר וכן על האנרציה של גוש האויר. לכן, ככל שהטרמיקה תהיה מסודרת יותר, ותעלה במהירות גבוהה לאורך זמן, הסיכוי של קוריוליס הזקן לשכנע את הפורום המכובד שלא טעה, יגדל.
בנוסף, לא הכל קשור בקוריוליס. מערבולות אבק שטניות כמו גם טורנדו, נגרמות ממפגש של זרמי אויר או רוחות שמגיעם משני כיוונים מנוגדים. דוגמא מצוינת לכך הנה עמדת הסכין בגובה 1900 באולודניז שבתורכיה. שם רוחות מגיעות ממספר כיוונים, ומעבולות שכאלה מרובות שם.
למי שהגיע עד פה
תודה על ההקשבה
אייל
תגובה: טרמיקה - and Dust Devil[עריכה]
תאריך: 06/12/2001
מאת: יעקב גרזון
לפי מה שאני יודע טרמיקה נוצרת כתוצאה מהתחממות בועת אויר הקרובה לפני הקרקע, הקרקע קולטת את חום השמש האויר שנמצא בשיכבה הקרובה לקרקע הולך ומתחמם ,הבועה הולכת וגדלה עד שבבת אחת היא משתחררת ומתחילה להתרומם מהקרקע, כתוצאה מהתרוממות גוש אויר גדול נוצר מאין וקום או תת לחץ באותו אזור, ואויר מהסביבה זורם אל המקום עם הלחץ הנמוך - תנועת האויר שבאה מכוונים שונים ובהשפעת הרוח יוצר לפעמים - לא תמיד, מערבולת של אויר, כמו שזה קורה גם בים, ומערבולת הזאת נראת כמה שאנחנו מכנים סחרור אויר, או dust devil.
מכאן שההסבר או ההשערה שטרמיקה מסתובבת לא מסתדר עם הענין. הטרמיקה היא בועת אויר חם מהסביבה, שהשתחררה מפני הקרקע, וה- dust devil הוא תוצר משני להווצרות הטרמיקה, לפעמים רואים באזורים מדבריים סחרורים הרבה יותר גדולים כמו מיני טורנדו, גובהם של אלה יכול להגיע למאות מטרים, לדעתי הופעתם לא קשורה בהכרח לטרמיקות, אשמח לשמוע ממשהו הסבר יותר מדעי על הענין, גם ההסבר שלי איננו חד משמעי ואשמח להערות והבהרות.
יעקב גרזון
תגובה: Dust Devils, "עלעול" ותרמיקות[עריכה]
תאריך: 06/12/2001
מאת: אמנון האן
ליעקב ערב טוב.
למיטב ידיעתי, כל התרוממות של גוש אויר מפני השטח שחיממו אותו מלווה ב"עלעול" כזה או אחר.
כפי שתארת, עקב התרוממות הגוש נוצר תת לחץ מכל צידי המסה העולה ומתחילה זרימה של מסת האויר שמסביב לאזור ממנו מתרומם הגוש.
מאחר והמסה המתרוממת היא די גדולה (נמדדת בטונות!) לוקח פרק זמן של דקות טובות לכל המסה להמריא וידידנו קוריוליס מתעורר, "משליט סדר" ומכוון את התרוממותה האנכית לאופן סיבובי כתנועת בורג.
למשך כל זמן התרוממות הגוש יהיה קיים העלעול ומעליו תמיד תמיד תהיה תרמיקה הנסחפת עם הרוח.
העניין הוא שלא תמיד ניתן לראות את ה"עלעול", אלא אם תנאי השטח הנם כאלה ה"צובעים" את התרוממותו.
וכאן, לדעתי, נעוצה הבעייה.
תגובה: מסתובב או לא?[עריכה]
תאריך: 06/12/2001
מאת: אילן ארז
אתם מערבבים שני דברים.
האחד זה האויר שעולה ישר כמו שהוא ..טרמיקה.
השני זה האויר שנכנס מסביב כדי למלא את הוקום שנוצר.
הראשון עולה אנכית.
השני נכנס מתחת לטרמיקה ומסתובב בהתאם לכדור הארץ. תלוי בחצי הצפוני או הדרומי. לפעמים..
הטרמיקה מעל העלעול מושפעת עי העלעול ובחלק התחתון שלה היא מסתובבת כנל. אבל הסבסוב הוא זניח ורק המצנח יכול להגיד לכם.. האם זה כך עי זה שהוא רץ קדימה לפרקים ללא הסבר הגיוני. ואז מומלץ להפוך את כיוון הסיבוב בטרמיקה.