אינברסיה

מתוך ParaWiki
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דיון בנושא אינברסיה[עריכה]

שוחזר מפורום בטיחות ואוויראות של רוני לזר:

נושא: שאלה[עריכה]

תאריך: 25/04/2002

מאת: משה שחר

מי יכול להסביר לי מז זה אינוורסיה?/תודה מראש

תגובה: אינוורסיה[עריכה]

תאריך: 25/04/2002

מאת: איתי אלמוג

היפוך מפל הטמפרטורה.

באופן רגיל יש ירידה בטמפ' עם העליה בגובה (בממוצע כ- 0.8 מעלות ל- 100 מ')- תופעה הנקראת מפל טמפ'.

בימים מסויימים, החל בגובה מסויים (משתנה מיום ליום ואפילו במהלך היום) מתהפך מפל הטמפ' ומופיעה עליה בטמפ' עם העליה בגובה. עובי שכבת האינוורסיה יכול להגיע לכמה מאות מטרים, ומעל שכבה זו ישוב ויתהפך מפל הטמפ', והאוויר יתקרר עם עליית הגובה.

ככל שהאיוורסיה חזקה יותר (עליית טמפ' חריפה יותר לגובה נתון) וככל שעוביה רב יותר, כך קטן הסיכוי שטרמיקה תוכל לחדור אותה ולהמשיך לטפס מעליה.

הטרמיקה תעצר כאשר טמפ' האוויר בה תשתווה לטמפ' האוויר הסובב אותה. לכן בימים עם אינוורסיה מובהקת ניתן לראות הצטברות של אבק וזיהום בשכבת גובה מוגדרת, בה נעצרו הטרמיקות וכל האבק שעלה בהן.

תגובה: עוד על אינברסיה[עריכה]

תאריך: 27/04/2002

מאת: איתמר נוינר

עוד כמה מילים על אינברסיה ברשותכם:

יש בגבהים השונים של האטמוספירה כמה וכמה שכבות של אינברסיה, של אויר "הפוך",שמתחמם עם העליה בגובה במקום להתקרר.

האינברסיה הקרקעית היא הכי מובנת: בלילה הקרקע מתקררת, האויר שבשכבה הצמודה לה גם כן התקרר, אבל האויר מעל 2000 רגל אינו מושפע משינויי יום ולילה,ונשאר בטמפרטורה הממוצעת שלו. זו התופעה שנתקלנו בה באל-על כשהתחילו לטוס טיסות ישירות בג'מבו לניו-יורק בתחילת שנות ה- 70.

ההמראה הייתה מאוד מגבלתית מבחינת המשקל, ולכן ההמראות היו בלילה כאשר האויר קר. אוירון ממריא בקור של 01:00 בלילה, מבסוט שהטמפרטורה קרה ויש לו כוח רב במנועים, עולה ל-500 רגל ומגלה שם אויר חם ב- 10 מעלות. הוא מאבד כוח מן המנועים ופתאום האוירון לא סוחב! היו כמה מקרים של מטוסים שעלו ל-200 רגל ונתקעו שם, טסו ככה עם הזנב בין הרגליים, גרדו את גגות הבתים בחולון, ורק לאט לאט הצליחו להאיץ, לטפס, ולצאת מזה.

בגבהים שונים יש עוד שכבות של אינברסיה, כאשר האחרונה היא הטרופופוזה. זהו הגבול בין הטרופוספירה והיונוספירה, בסביבות 35000 רגל. זו אינברסיה די אלימה (כל האינברסיות מתאפיינות בחיתחות) ושם גם נמצאים זרמי הסילון, רוחות של עד 150 קשר ויותר. מעל הטפרופופוזה האויר מתחמם קצת, או לפחות מפסיק להתקרר עם העליה בגובה, ואין יותר תופעות מזג אויר (עננים וכו') מעליה.

אני חי את הדברים האלה כבר עשרות שנים. האינברסיה הקרקעית ברורה לי: הקרקע הקרה מקררת את שכבת האויר הצמודה לה, ומעליה יש אויר חם.

מה שלא ברור לי בכל הענין, זה למה בכלל יש אינברסיות(מעבר ללאינברסיה הקרקעית)? למה האויר לא יכול להמשיך להתקרר באותם 2 מעלות לאלף רגל כל הדרך למעלה? למה פתאום יש שכבה של אויר הפוך?

איתמר

תגובה: תשובה לאיתמר[עריכה]

תאריך: 27/04/2002

מאת: אייל כוכבי

שלןם לאיתמר ולכולם.

ככל שמתרחקים מכדור הארץ, האטמוספרה נהיית יותר דלילה, ולכן יש פחות אפקטים של מעבר חום בהולכה, והטמפרטורה מושפעת יותר מקרינה ישירה.

לכן, המולקולות הבודדות שמשייטות להן בקצה האטמוספרה מתחממות מקרינה ישירה, בעוד שאלו שנמצאות קרוב יותר לכדור הארץ מקבלות פחות קרינה ישירה, בגלל שחלק מהקרינה כבר נספג בשכבות הקודמות.

לכן, בסך הכל יש מפל שלילי באזור הטרופוספירה, בגלל אפקט הקיבול של כדור הארץ. יש טמפרטורה פחות או יותר קבועה באזור הסטרטוספירה, איפה שזרמי הסילון וכו. ויש עליה בטמפרטורה ביוניספירה, עד שכבר אין אטמוספירה ואז החימום הוא קרינה נטו, בחושך קופאים ובאור נשרפים.

יום טוב

אייל

תגובה: אינוורסיה[עריכה]

תאריך: 28/04/2002

מאת: עמית דונסקי

איתמר - תודה רבה על ההסבר המעניין.

ולעניין שאלתך; בדקתי ושאלתי, ולהלן השערה: האוויר הרי מורכב מזרימות שונות של אוויר בגבהים שונים.

אוויר חם, הנישא עם זרם שכזה מעל לשכבה של אוויר קר, יצור אינוורסיה. כלומר: זרמי האוויר הם בעלי טמפרטורות משתנות, וכך תורמים להווצרות אינוורסיות בגבהים שונים.

מצ"ב לינק המתאר את תופעת האינברסיה, כולל בשכבת הטרופופוזה.

עמית דונסקי.