אולודניז 01-09-2001

מתוך ParaWiki
גרסה מ־02:59, 14 בינואר 2010 מאת Goldi (שיחה | תרומות) (הפעיל הגנה על אולודניז 01-09-2001 ([edit=sysop] (לצמיתות) [move=sysop] (לצמיתות)))

קפיצה אל: ניווט, חיפוש


האגודה הישראלית למצנחי רחיפה

ועדת בטיחות והדרכה

דו"ח אירוע מס' 26-2001

תאונה בתורכיה 24.9.01

תאור האירוע:

מרחף מנוסה מאוד, 10 שנות ותק, דרגה 5, בוגר קורס מצבי חירום ובעל הגדר מדריך המריא מעמדה בהר בבא-דאג שבתורכיה.

קדמה להמראה המתנה להתחזקות הרוח, שבמהלכה ניצפו באזור עלעולים.

ההמראה בוצעה ברוח בעוצמה שבין 10 ל- 25 קמ"ש.

בעזרת תרמיקות טיפס לגובה של כ- 3000 מטר ולאחר כשעה, תוך שהוא גולש באופן יזום אל מאחרי רכס מצוקי, מצא עצמו בגובה כ- 500 מטר מתחת לקו רכס בעל צורת סכין, ומצידו המוסתר מהרוח (Lee-Side). בחיפושיו אחר תרמיקה התקרב למצוק ושם מצא תרמיקה חלשה ורגועה והחל להתרומם איתה.

בהגיעו לגובה של כ 50 מטר מתחת לקו הסכין, וכשפניו אל כיוון המצוק, צללה לפתע החופה בחזקה קדימה. בלימה חזקה ריסנה את הצלילה, אך פניה חריפה יזומה שמאלה, במטרה להתרחק מההר, זרקה את המרחף אל עבר המצוק וזאת עקב הכוח הצנטרפוגלי.

המרחף בעט בחוזקה בסלע והצליח לחמוק ולהתרחק מהמצוק, תוך שהוא נוקע את רגלו.

בוצעה נחיתת ישבן על החוף, והמרחף פונה באמבולנס.

ניתוח האירוע:

המרחף טיפס זמן רב בתרמיקה רגועה וחלשה בצד הרכס המוסתר מהרוח.

האירוע התפתח רק משהתקרב לקו הרכס ובאזור המצוק.

בהתחשב בנתונים הנ"ל, בכיוון הרוח, בעוצמתה ובמשבים, סביר להניח שריצת החופה קדימה נגרמה כתוצאת מכניסה לרוטור. פחות סביר להניח שפגש בסינק חריף, או בגזירת רוח.

בהיותו זמן ממושך בגובה רב, טעה המרחף בשיקול הדעת ולא התחשב בכיוון ועוצמת הרוח ששררו בזמן ההמראה, כמו גם בעוצמת המשבים והאפשרות לקיום עלעולים – סימנים מובהקים לתנאים פעילים ובעייתים.

לא נדלקו אצלו "נורות אדומות" והוא לא היה ער לסכנה שבהתקרבות לרכס מצידו המוסתר מהרוח.

מרגע שנכנס לרוטור, וגם אם פעל נכון, רק יד המקרה היא שלא נפגע קשה הרבה יותר – אם מהתנגשות חמורה עוד יותר במצוק, או אפילו מנפילה מגובה רב ובצמוד למצוק כתוצאה מהזדקרות עקב איבוד מהירות דראסטי במקרה של פגיעת החופה במצוק.

לקחים:

1. רוטור הינו מערבולת הנוצרת משילוב של רוח חזקה ביחד עם מבנה טופגרפי בעל אופי "פינתי",ובמיוחד בצד המוסתר מהרוח. על מנת שלא להיקלע לרוטור יש להיות ערניים ולתכנן את מהלך הטיסה בהתאם לרוח ולטופוגרפיה. אין לטוס בקרבת ההר מצידו המוסתר המוסתר מהרוח (Lee-side).

2. יש לשים לב לשינויים בכיוון הרוח ועוצמתה, ובמיקרה של ספק להתרחק מאזורים מועדים.

3. אסור להיתפס לשאננות גם אם הטיסה הנה באויר רגוע. מצב זה יכול להשתנות ברגע. האויר שקוף ובדרך כלל אין סימנים מקדימים להתנהגות חריגה שלו.

4. זכור תמיד מה היה כיוון הרוח בהמראה, ובמיוחד באתרים בהם ניתן לרחף משני צידי ההר.


ערך: שמשון ברלב

בדקו: אילן ארז, אסף ורבין

אישר: אמנון האן