הבדלים בין גרסאות בדף "מדריך למרחף מתחיל"
(←קישורים) |
|||
שורה 2: | שורה 2: | ||
== קישורים == | == קישורים == | ||
− | [http://www.ehow.com/videos-on_6127_paragliding-techniques-instruction-beginners.html קישור לסרטונים של פטריק איבס] | + | * [http://www.ehow.com/videos-on_6127_paragliding-techniques-instruction-beginners.html קישור לסרטונים של פטריק איבס] |
== מתוך אתר האגודה == | == מתוך אתר האגודה == |
גרסה מ־14:23, 15 בדצמבר 2009
ערך זה זקוק לעריכה ועדכון משמעותיים.
קישורים
מתוך אתר האגודה
ברוך הבא
מדריך לטייס החדש
ולבנות המין היפה שבחבורה – אמנם המדריך כתוב בלשון זכר אך ודאי שהוא מיועד גם עבורכן מבוא
חבר אגודה יקר,
זה עתה סיימת בהצלחה קורס רחיפה במצנחים, הוסמכת לטיסות גובה בדרגה 1והצטרפת לאגודה הישראלית למצנחי רחיפה (אילמ"ר). כמו כן אתה מבוטח כנגד תביעות צד ג', ואם רכשת (מאד מומלץ, אך לא חובה) אזי יש לך גם ביטוח תאונות אישיות לפי הכיסויים הנדרשים על פי חוק הספורט בישראל.
יש לך את הידע והכישורים הבסיסיים על מנת לרכוש ציוד מתאים ולטוס ללא השגחת מדריך במסגרת מגבלות התפעול כמפורט בהמשך. לאחר רכישת ציוד מתאים תבצע 10 טיסות חניכה באופן כמעט עצמאי אך בסמיכות לפעילות בית ספר, כך שבמידת הצורך תוכל להיעזר במדריך. בסיום שלב החניכה תורשה לטוס באופן עצמאי באתרים המתאימים לדרגה 1. אם תרצה תוכל גם להתחיל בקורס דרגה 2 לקבלת הגדר רכס.
חברי האגודה הותיקים יותר ישמחו לסייע לך ככל הנדרש ובכל השלבים - החל מרכישת ציוד, דרך נסיעה לאתרים, תדרוך ועזרה בהמראה וכלה באיסוף מהשטח לאחר הנחיתה . אל תהסס לשאול, להתייעץ ולהיעזר בהם.
האגודה מתנהלת, בין השאר, על פי ספר עזר מבצעי (ס.ע.מ) המגדיר, מתאר ומפרט את פעילות הטיסה במצנחי רחיפה, מטרות האגודה, בעלי תפקידים וגופים, הנחיות להפעלה ועיסוק בספורט, בתי ספר ושאר פעילויות מבצעיות הקשורות לטיסה במצנחי רחיפה. אנא הקדש את הזמן וקרא את ס.ע.מ. ניתן למצוא אותו באתר האינטרנט של האגודה: http//www.paragliding.org.il
באותו אתר יש מידע חשוב נוסף שכדאי להיות מודעים אליו ואתה מוזמן להיכנס ואף להשתתף בפורומים שבו.
חוברת זו מבוססת על ניסיון עשיר שנצבר אצל הרבה טייסים (אשר גם הם התחילו כטירונים...) ובמשך זמן רב, והיא מיועדת לעזור לך בצעדיך הראשונים, והכל כך חשובים להמשך דרכך בספורט הרחיפה. הדגשים בחוברת הנם בעיקר על נושאי הבטיחות, וניתן להשתמש בה כרשימת תיוג ראשונית. החוברת אינה באה במקומו של ס.ע.מ ובמקרה של ספק או סתירה בין השניים, הס.ע.מ מחייב.
זכור! טיסה במצנחי רחיפה הוא ספורט אתגרי העלול להיות מסוכן לעוסקים בו ובעיקר עקב אי דבקות בהוראות, בחוקים, בתקנות, בהנחיות יצרני הציוד, וכן עקב תנאי מזג אויר קיצוניים.
רשימת טלפונים שימושיים
- משרדי אילמ"ר 03 5338002
- מרכז מידע קולי 03 5337799
- מרכז מידע מז"א בזמן אמת (שבשבות) 03 9600320
ועכשיו – הזמן ל ה צ ט יי ד!
רכישת ציוד
הציוד הבסיסי הנדרש לרחיפה באתרי גובה כולל חופה, רתמה ומצנח רזרבי, נעליים גבוהות, קסדה מלאה, פלאפון ומימיה למי שתייה. וריומטר (מד גובה ושעור נסיקה) אינו נחוץ בשלב הראשוני, כמו גם מכשיר קשר (רק אם יש לך פלאפון) וניתן לדחות את רכישתם. ניתן כמובן לרכוש ציוד חדש אך גם ציוד משומש יכול להספיק, ובתנאי שהוא מתאים ובטוח. תוכל לפנות ליצרני מצנחים בארץ, לבתי הספר לרחיפה או לדילרים אחרים. ציוד משומש תוכל לחפש גם באתר האגודה באינטרנט. זכור שהאחריות לכשירות ציוד הרחיפה היא עליך. הקפד לבצע בדיקה תקופתית בהתאם להוראות היצרן לפחות פעם בשנה או אחרי 100 שעות חשיפה לשמש, המוקדם מבינהם.
1. חופה
תקן חופה
חובה להצטייד רק בציוד רחיפה אשר מוכר ומאושר ע"י התקן הגרמני – DHV או התקן הצרפתי – AFNOR או התקן האירופאי - CEN. לפני הקניה ודא שהציוד מתאים לאחד מתקנים אלו. תקן החופה מופיע בדרך כלל על תווית התפורה או מודפסת על החופה. במיקרה שהחופה עונה לתקן אחר אנא פנה לטייס ראשי לברור.
דגם החופה
חופה מודרנית המתאימה לך הנה חופת מתחילים (Beginners) על פי התקן הצרפתי, DHV-1 או DHV- 1/2 על פי תקן הגרמני או התקן האירופאי - CEN. אם הדגם ישן יותר, התייעץ עם המדריך אצלו למדת או טייס ותיק עליו אתה סומך. בכל מקרה אל תיקנה חופה ברמת Performance או DHV גדול מ 1/2. (כגון2 , 2-3 או4 ). דגם החופה, ביחד עם פרטים מזהים נוספים מודפס או תפור בדרך כלל על החופה.
על מנת להנות משירות טוב בהמשך, כדאי לקנות חופה מיצרנים המיוצגים בארץ. פרטים על היצרנים אלו ניתן למצוא באתר האינטרנט של האגודה או בבתי הספר.
גודל החופה
יש להצטייד אך ורק בחופה שגודלה מתאים למשקלך. כלל אצבע: משקלך ועוד 20 ק"ג (זהו בערך משקל הציוד הנלווה) צריך להיות בתוך תחום המשקלים המוגדר לחופה, רצוי קרוב למרכזו. לדוגמא: חופה לטווח משקלים 80 עד 105 ק"ג תתאים לטייס שמשקלו בתחום שבין 60 ל 85 ק"ג. תחום המשקלים מודפס בדרך כלל על התווית התפורה בקצה הכנף.
מצב החופה
חופה ומיתרים תקינים, כולל החיבור ביניהם הנם קריטיים לטיסה בטוחה. בד החופה מתבלה עם השנים, ובמיוחד בהשפעת חשיפה ממושכת לשמש. גם המיתרים נפגמים כתוצאה משימוש ממושך. אם בכוונתך לרכוש ציוד משומש אזי חובה לבדוק אותו, ובמיוחד את מידת אטימות הבד, חוזק ואורך המיתרים. יש לעשות זאת ישירות אצל היצרן או דרך בתי הספר.
2. רתמה
הרתמה חשובה הן לבטיחותך והן לנוחיותך בזמן הטיסה. עליה להיות מצוידת באמצעי הגנה על הישבן והגב - לוחות קוולר ו/או שיכבה ספוגית לספיגת אנרגיה או כרית אוויר (מהסוג המתנפח מאליו בהמראה). בדרך כלל הרתמה באה בכמה מידות ומומלץ לבדוק את התאמתה למידותיך. מומלץ גם לדמות מצב טיסה ולתלות את הרתמה באמצעות הקרבינות שלה על מתקן תליה כלשהו, לשבת ברתמה זמן מה ולהתרשם. מתקן כזה יש בבתי הספר, אצל היצרנים ובאתר הרחיפה בנתניה. ודאי שאפשר גם לאלתר, על ענף עץ לדוגמא. באם הריתמה כוללת גם מצנח רזרבי, זו ההזדמנות להכיר את מיקום הידית לשליפתו.
3. מצנח רזרבי
גם אם שימוש במצנח רזרבי נדיר מאד, במצבים מאד חריגים זהו מפלטנו האחרון. אסור להתפתות ולחשוב: לי זה לא יקרה!. על כן חובה לטוס עם מצנח רזרבי תקין. אם חופת הרזרבי אינה חדשה מסור אותה לבדיקה, רענון וקיפול אצל גורם מוסמך: אחד מיצרני החופות, בתי הספר או אצל מקפל מורשה. ודא שקיים על המצנח תג זיהוי היצרן, תאריך היצור ותאריך תפוגת תוקפו. חשוב לוודא שהוא מיועד לספורט הרחיפה ולא לכל מטרה אחרת. חופת מצנח רזרבי יש לרענן מעת לעת על פי הוראות היצרן. לפני מסירתו לריענון, בדיקה וקיפול מחדש ניתן להתאמן בזריקתו: דמה אירוע זריקת רזרבי ע"י תליית הריתמה על מתקן מתאים ובצע את תהליך הזריקה כפי שלמדת בקורס.
4. קסדה
חובה לטוס עם קסדה מלאה, ייעודית לרחיפה, אשר מגינה גם על הסנטר. אין לטוס עם קסדת אופנוע (כבדה מידי) או אופניים (הגנה לא מספקת). זו ההזדמנות להזכיר שיש להדביק את המדבקה שקיבלת, הנושאת את שנת החידוש ודרגתך (המאופינת בספרה ובצבע) בחלקה האחורי של הקסדה. כך יוכלו חברי אגודה אחרים לזהותך ולעזור לך באתרים.
5. נעליים
יש לטוס בנעליים גבוהות בלבד, מאלו המגינות גם על הקרסוליים. אין לטוס בנעלי ספורט/סניקרס למיניהם. מומלץ להצטייד בנעלי רחיפה ייעודיות, אך ניתן לעשות זאת בשלב מאוחר יותר.
אפשר כבר לטוס עצמאית?
לא, אבל כ מ ע ט! טיסות חניכה
תנאי קדם לרחיפה עצמאית באתרי הגובה הנו ביצוע 10 רחיפות באופן עצמאי עם ציודך שלך ובסמיכות לאחד מבתי הספר. יש להקפיד ולהביא את יומן הטיסות (Logbook) שקיבלת, לרשום ולהחתים את המדריך לאחר כל טיסה. זה גם הזמן לרשום, רטרואקטיבית, את כל הטיסות שעשית עד כה במסגרת הקורס. קידומך בסולם הדרגות בהמשך מותנה, בין השאר, במספר שעות הטיסה שעשית ואשר ביכולתך להוכיח. יומן מסודר וממולא כהלכה הנו התנאי שיאפשר את
התהליך.
סוף סוף - ל ת כ ל י ת!
טיסות באופן עצמאי באתרים
1. אתרי רחיפה מורשים לבעלי דרגה 1
זהו! הגיע הרגע!. מעתה אתה מוסמך לטוס באופן עצמאי באתרי גובה. אך סבלנות, עדיין לא בכולם…
סיווג האתרים נקבע משיקולי בטיחות ובהתאם לכישורים ולניסיון הנדרש על מנת לטוס בהם ברמת בטיחות גבוהה. תאור האתרים תוכל למצוא באתר האינטרנט.
כבעל דרגה 1 תוכל לטוס באתרים הבאים: הר הארי, כמון, מבוא חמה, יבנאל, הר ברקן וכתף שאול. בשאר האתרים תוכל לטוס בעתיד לאחר מעבר קורסים מתקדמים יותר. באתרי הרכס כדוגמת נתניה וכן בבית רימון וכוכב הירדן - לאחר קורס רכס וקבלת דרגה 2. אתרי תבור, מוחרקה, זכרון ומצוקי דרגות ימתינו לך לאחר שתסיים קורס דרגה 3. הקפד להתעדכן בדף הטייס הראשי שבאתר האגודה על מגבלות טיסה באתרים השונים (כדוגמת איסור טיסות באתרים הקרובים לגבול הצפון (מרגליות ומצפה פאר).
2. הכנות מקדימות
כללי
העיסוק בספורט זה מחייב עירנות ודריכות גבוהות ביותר.
עליך להקפיד על מנוחה הולמת ערב הפעילות ולא לצאת כלל אם אינך כשר לכך
מסיבה כלשהי כגון עייפות, אלכוהול, תרופות או סמים וכו'.
מידע על תנאי הרחיפה
ערב הטיסה וגם לפני הנסיעה לאתר כדאי להתעדכן בתנאים המטראולוגים החזויים. הודעה על כך מוקלטת במרכז המידע הקולי של האגודה בימי חמישי, שישי וחגים בשעות הערב בתא מס 1. בתא 2 תוכל לשמוע המלצות לגבי אתרים המתאימים לאותם תנאים והודעות נוספות. בתא 3 ישנו מידע זמן אמת אותו מדווחים החברים מביתם, בדרכם לאתרים ובאתרים עצמם על ידי השארת הודעות בתא 8. ניתן להתעדכן גם במרכז המידע של נתוני השבשבות.
חברותא!
כדאי מאד לתאם מראש את הנסיעה עם טייסים ותיקים. אם עדיין אינך מכיר כאלו, אתה יכול לברר עם מדריכך מהקורס, והם כבר יפנו אותך לאלו הגרים קרוב אליך. עם הזמן תמצא חבורת אנשים כלבבך, איתם תוכל לחלוק חוויות, עצות, טיפים, סתם רכילות וכמובן קפה וניגוב בדרכים.
חשובה ביותר גם עזרה ההדדית בנושא הסעות לאתר ואיסופים לאחר הטיסה.
זכור כי כולנו היינו טירונים בספורט, כולנו נעזרנו בותיקים מאתנו ולכן רובנו נשמח לעזור.
לצורך איסופים דאג לתת לחבורה את מספר הטלפון הנייד שלך, וכן לרשום את שלהם.
תוכל להירשם בדף הקשר אשר באתר האגודה וכך תבטיח שמס' הטלפון שלך יהיה
זמין בידי החברים.
התנהגות באתרים
לעולם אל תטוס לבד!. ודא שיש בשטח חברים שיודעים שבכוונתך להמריא, ושידאגו מאוחר יותר לוודא שאכן נחתת בשלום וידאגו לאסוף אותך.
קודם לעליה הראשונה לאתר המראה בקר באתר הנחיתה. בקש מחבריך הסברים על כיווני הגישה, המכשולים, שדות נחיתה חלופיים למקרה חירום וכ"ו.
סוף סוף הגעת לאתר ההמראה.
אל תמהר להמריא!
הצג עצמך כטייס חדש. ודאי תופנה לאחד הטייסים הותיקים שייתן לך תדריך והנחיות על האתר, על מגבלות בהמראה, מכשולים, כיוון הטיסה, שדה הנחיתה, שדות חלופיים וכ"ו, קח את הזמן ושב, התבונן ולמד מאחרים, כולל משגיאותיהם.
אל תמריא ראשון!
תן לאחרים לבחון את התנאים באויר. ודא שכיוון הרוח, עוצמת הרוח והפרש המשבים מתאימים להמראה בטוחה. כדאי לרכוש מד מהירות רוח שיהווה חלק מציודך האישי. אם אין בידיך, בדוק כל זאת עם חבר המצויד במד מהירות רוח.
פקח הבטיחות, או הטייס הבכיר בשטח, אחראי על הבטיחות באתר, במידת
הצורך הוא יתערב בשיקולי ההמראה, ימנע סיכונים מיותרים ואף יסגור את האתר להמראות. כל הטייסים באתר מחויבים להישמע להוראותיו. זכור כי הוא פועל למען בטיחותנו ושתף עמו פעולה.
3. טיסה עצמאית ראשונה
מעכשיו, גם אם תיעזר בחברים, אתה עצמאי לחלוטין ועליך בלבד מוטלת כל האחריות לשלומך ובטיחותך. זה הזמן ליישם את אשר למדת בקורס.
על מנת לאפשר לשאר החברים להמריא בבטחה, בצע את כל ההכנות הנדרשות מחוץ למשטח ההמראה. פרוש ובדוק הציוד, חבוש קסדה, חגור רתמה.
תוכל להיעזר בטייס שיבדוק שהכל תקין. דאג שטייס ילווה אותך גם במהלך ההמראה. בתורך פרוש את החופה במשטח ההמראה. בצע בד"ח אחרון, בדוק שהשטח מלפנים נקי, הנף וצא בדיוק כמו שלמדת בקורס.
בטיסה הראשונה צא מיד לכיוון שדה הנחיתה על מנת שתגיע מעליו מספיק גבוה כדי לזהותו, להכירו, לתכנן את הגישה ולבצע נחיתה בטוחה. אם יש לך מספיק גובה, זה הזמן לחזור על פעולות בסיסיות אותן למדת בקורס: סיבובים, ביצוע שמיניות, S וכ"ו, אך זכור שהפעם אין מדריך המחכה לך בשדה הנחיתה. חפש וזהה מוקדם ככל האפשר את כיון הרוח ותכנן את נתיב הגישה בהתאם, תוך שימת לב למכשולים. במידת הצורך נסה להיעזר בקשר צעקות או באמצעות מכשיר קשר בטייסים על הקרקע לגבי כיוון הנחיתה.
לאחר הנחיתה פנה מיד את השטח על מנת לאפשר נחיתה בטוחה גם לאחרים. תוכל לקפל את הציוד בשולי השטח. צור קשר עם חבריך, דווח שנחתת בשלום ותאם עימם את האיסוף. תוכל גם להיעזר בהם בתחקור טיסותך על מנת להפיק לקחים. חברים יעריכו ויזכרו לך לטובה אם תציע עזרתך באיסוף והסעות חזרה לעמדה. הקפד לרשום את פרטי הטיסה ביומן הטיסות.
בשלב זה אסור לך לטוס קרוב להר, כפי שודאי תראה שעושים הותיקים יותר. נדרשים לכך כישורים אותם תרכוש במסגרת קורס להגדר רכס וקבלת דרגה 2.
טיסה קרובה להר, כמו גם טיסה בקרבת מצנחים אחרים ובעיקר כשהצפיפות באויר רבה עלולה להיות מסוכנת.
אל תתפתה בטיסות הראשונות "לתפוס תרמיקות". טרם הוכשרת לכך וקיים גם חשש שתיקלע למצוקת גובה ותתקשה להגיע לאתר הנחיתה בגובה בטוח.
עם הזמן תצבור ניסיון, ידע ובטחון וגם אתה תוכל "לחגוג".
זכור שאסור להיכנס לתוך ענן מחשש לאיבוד התמצאות או להתנגשות בהר או במצנח אחר. שים לב והקפד להתרחק מעננים.
ברוך הבא !!!
4 במקרה תאונה
אם חס ושלום נפגעת, דווח על כך מידית לחבריך.
במידה ונחתת במקום בו אתה לבד ואינך יכול להיחלץ בכוחות עצמך, השאר את החופה פרושה ואל תקפלה על מנת שניתן יהיה באמצעותה לזהות בקלות את מיקומך ולבוא לעזרתך. נוהל חילוץ ופינוי שגובש באגודה משמש את החברים במקרי תאונה קשה. תוכל לעיין בו באתר האינטרנט.
על מנת להפיק לקחים מאירועי בטיחות חריגים, חובה לדווח לאגודה על כל אירוע כזה. קיים נוהל טיפול במידע על אירועים חריגים ותוכל למוצואו באתר האינטרנט.
שאל את חבריך והם כבר יפנו אותך אל מי לדווח.
האגודה הישראלית למצנחי רחיפה מאחלת לך טיסות מהנות ובטוחות
ונחיתות רכות
ב ה צ ל ח ה!